ENERGETYKA, RYNEK ENERGII - CIRE.pl - energetyka zaczyna dzień od CIREHandel emisjami CO2
Właścicielem portalu jest ARE S.A.
ARE S.A.

SZUKAJ:



PANEL LOGOWANIA

X
Portal CIRE.PL wykorzystuje mechanizm plików cookies. Jeśli nie chcesz, aby nasz serwer zapisywał na Twoim urządzeniu pliki cookies, zablokuj ich stosowanie w swojej przeglądarce. Szczegóły.


SPONSOR SERWISU


KONTAKT




SERWIS INFORMACYJNY CIRE 24

Domowe kanapki chronią Ziemię
25.01.2018r. 18:35

Emisja gazów cieplarnianych związana z przygotowywaniem kanapek w domu jest dwukrotnie mniejsza niż w przypadku kupowania gotowych - informuje "Journal of Sustainable Production and Consumption".
Choć różne połączenia pieczywa i dodatków musiały być znane już w neolicie, za wynalazcę kanapki uważa się Anglika - Johna Montagu, 4. hrabiego Sandwich, wielkiego amatora sandwiczy. Polskie słowo "kanapka" to kalka językowa francuskiego słowa canapé (bułka przekrojona z wędliną ułożoną jak poduszki na kanapie).

Zespół prof. Adisy Azapagic z University of Manchester (Wielka Brytania) zajął się śladem węglowym (carbon footprint) 11,5 miliarda spożywanych co roku w Wielkiej Brytanii kanapek. Naukowcy skrupulatnie obliczyli, ile gazów cieplarnianych uwalnianych jest dla 40 typów kanapek. Okazało się, że cały brytyjski "przemysł kanapkowy" emituje rocznie odpowiednik 9,5 miliona ton dwutlenku węgla.

Bardziej przyjazne dla środowiska (a poza tym - tańsze) okazały się kanapki robione w domu. Nie wymagają opakowań, długich łańcuchów chłodniczych (przechowywania lub przewożenia zamrożonych produktów), rzadziej też się marnują.

Najmniej psującą klimat okazała się zwykła, domowa kanapka z serem i szynką. Jej powstanie generuje odpowiednik 550 gramów dwutlenku węgla - tyle, co przejechanie samochodem 6 kilometrów (w obliczeniach uwzględniono także inne gazy cieplarniane - na przykład metan - przeliczając je na równoważną pod względem wpływu na klimat ilość dwutlenku węgla).
Najbardziej wroga środowisku była komercyjnie przygotowana kanapka z jajkiem, bekonem i kiełbaską (odpowiednio 1440 gramów CO2 i 19 kilometrów jady samochodem). Inne produkty z pierwszej dziesiątki niszczycieli planety przyczyniały się do emisji od 1349 (kanapka z serem i szynką) do 1029 (kurczak z bekonem) gramów. Najmniej szkodliwa z kupnych była kanapka z jajkiem, majonezem i rzeżuchą (740 gramów CO2, 10 kilometrów samochodem).

Dla porównania, wszelkie domowe kanapki - robione z różnych ilości białego chleba, szynki, sera i majonezu - przyczyniały się do emisji od 399 do 843 gramów CO2. Tylko trzy gotowe kanapki mieściły się w tym zakresie (jajko, majonez i rzeżucha -739 gramów, tuńczyk z kukurydzą - 851,6 grama, kurczak z kukurydzą - 769,4 grama). Na ślad węglowy gotowych kanapek w największym stopniu (od 37 do 67 proc.) wpływają rolnictwo oraz przetwarzanie produktów. Zamrażanie odpowiada za 25 proc. emisji, opakowanie - za 8,5.

Największa emisja gazów cieplarnianych wiąże się z mięsem, zwłaszcza czerwonym, na przykład wołowiną. Chodzi o emitowany przez przeżuwające i bekające krowy metan oraz uprawę paszy dla bydła. Z tego samego powodu duży ślad węglowy ma ser - powstaje z mleka, pochodzącego od krowy.

Zatroskani o środowisko mięsożercy powinni wybierać kanapki z kurczakiem - ślad węglowy drobiu jest pięć razy mniejszy niż w przypadku wołowiny. Kurczaki nie są bowiem przeżuwaczami, a co za tym idzie - nie bekają metanem.

KOMENTARZE ( 6 )

Rozwiń (Pełna treść komentarza)
Autor: Ester 26.01.2018r. 06:34
Nie wierzę, że o tym czytam na cire.
Odpowiedzi: 1 | Najnowsza odpowedź: 30-01-2018r. 16:52 ODPOWIEDZ ZGŁOŚ DO MODERACJI

Autor: Tomek 26.01.2018r. 09:51
Made my Day
ODPOWIEDZ ZGŁOŚ DO MODERACJI

Autor: leon 26.01.2018r. 10:22
Fascynujące! - Nobel dla prof. Adisy Azapagic
ODPOWIEDZ ZGŁOŚ DO MODERACJI

Autor: lolek 01.02.2018r. 14:26
A b. proszę o obliczenie CO2 w wypadku robienia kanapek w pracy?
ODPOWIEDZ ZGŁOŚ DO MODERACJI

Autor: Yogi 01.02.2018r. 14:54
Czekam na pracę "Wpływ zorzy polarnej na rozwój dorożkarstwa w Kongo Belgijskim"
ODPOWIEDZ ZGŁOŚ DO MODERACJI
Dodaj nowy Komentarze ( 6 )

DODAJ KOMENTARZ
Redakcja portalu CIRE informuje, że publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu CIRE. Redakcja portalu CIRE nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Przesłanie komentarza oznacza akceptację Regulaminu umieszczania komentarzy do informacji i materiałów publikowanych w portalu CIRE.PL
Ewentualne opóźnienie w pojawianiu się wpisanych komentarzy wynika z technicznych uwarunkowań funkcjonowania portalu. szczegóły...

Podpis:


Poinformuj mnie o nowych komentarzach w tym temacie




cire
©2002-2018
Agencja Rynku Energii S.A.
mobilne cire
IT BCE